RTU un LU saņem ziedojumu eksakto zinātņu attīstībai

16. marts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Universitāte (LU) ir saņēmušas 446 000 ASV dolāru testamentāro ziedojumu no latviešu izcelsmes inženiervadības doktora Alfreda Raistera eksakto zinātņu atbalstam. Augstskolas ziedojumu izmantos, studentiem piešķirot A. Raistera stipendijas un atbalstot zinātnes projektus.  

Katrai augstskolai A. Raisters ir novēlējis 223 000 ASVdolāru ar nosacījumu, ka viņa stipendijas saņēmušajiem studentiem vismaz daļa savas darba dzīves ir jāvelta Latvijai. Tāpēc stipendiju saņēmējiem Latvijā būs jānostrādā tikpat ilgi, cik ilgu laiku viņi būs saņēmuši A. Raistera stipendiju. Ziedotāja novēlējumu augstskolas izmantos, arī finansējot eksakto zinātņu projektus.

«Eksakto zinātņu joma ir viena no šā gada LU prioritātēm pētniecībā, un mēs esam gandarīti, ka mecenāti to atbalsta varen dāsni — teju 700 000 EUR apjomā (gada sākumā LU saņēma 500 000 EUR no SIA «Mikrotīkls»).Tagad ir LU studentu un pētnieku kārta attaisnot mecenātu izrādīto uzticību un piešķirtos līdzekļus izmantot sabiedrībai un tautsaimniecībai noderīgu mērķu sasniegšanai. Man ir prieks, ka Alfreda Raistera vārds pievienojas plašajam LU mecenātu zvaigznājam, stiprinot absolventu un viņu Alma Mater mūža saistības tradīcijas,» saka LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Savukārt RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis usver, ka «RTU ir ļoti pateicīga Alfredam Raisteram un viņa ģimenei par ieguldījumu eksakto zinātņu attīstībā Latvijā. Šis RTU vēsturē ir viens no lielākajiem ziedojumiem, kas veicinās jauno inženierzinātņu speciālistu sagatavošanu un būs atbalsts viņiem studiju laikā. Latvijai ir vajadzīgi augsta līmeņa inženieri, kuru skološanā RTU iegulda spēku, līdzekļus un enerģiju, tomēr pašreizējā budžeta situācijā, kas augstskolām nav īpaši labvēlīgs, ar dziļu pateicību pieņemam ikviena mecenāta atbalstu. Tas mums palīdz ceļāuz izcilību studijās, zinātnē un jaunu produktu radīšanā.»

A. Raisters dzimis Rīgā 1921. gadāun sācis studēt inženierzinātnes LU Mehānikas fakultātē, kas līdz Latvijas valsts dibināšanai bija Rīgas Politehniskā institūta (tagad — RTU) sastāvā. Otrā pasaules kara laikā A. Raisters Latviju atstāja un inženiera grādu elektrotehnikā ieguva Štutgartes Tehniskajā augstskolā. Inženiera karjeru A. Raisters veidoja Amerikas Savienotajās valstīs, strādājot avioindustrijā. 1992. gadā A. Raisters kļuva par Latvijas goda konsulu Dienvidkalifornijā un šo pienākumu pildīja gandrīz 20 gadus. Mūžībā mecenāts devās 2012. gadā.Dzīves laikā sakrātos līdzekļus viņš novēlēja piecām pasaules universitātēm, kas bijušas nozīmīgas viņa dzīvē un karjerā, arī RTU un LU. 

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. marts, 2016 plkst. 14:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi