RTU uzsāk sadarbību ar Ļvivas Nacionālo politehnisko universitāti

20. aprīlis, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) noslēgusi sadarbības līgumu ar Ļvivas Nacionālo politehnisko universitāti (Lviv Polytechnic National University) par sadarbību  pētniecībā, informācijas apmaiņā, kā arī mācībspēku un studentu apmaiņā gan pētniecības, gan prakses nolūkos. Tikšanās laikā tika pārrunāti galvenie sadarbības virzieni enerģētikā, datorzinātnēs un arhitektūrā.

Fotogalerija

Līgums tika noslēgts 16. aprīlī RTU rektora vietnieka biznesa un inovāciju jautājumos Antona Kiščenko vizītes laikā Ļvivā. Līgumu klātienē parakstīja Ļvivas Nacionālās politehniskās universitātes rektors profesors Jurijs Bobalo, savukārt A. Kiščenko to saskaņoja tālākai nodošanai RTU rektoram akadēmiķim L. Ribickim. RTU pārstāvja vizīti Ļvivā organizēja Latvijas vēstniecība Ukrainā.

«Savas prezidentūras laikā 2015. gadā Latvija apsolīja attīstīt sadarbību ar Ukrainu. Viena no jomām, kurā Latvija izteica vēmi sadarboties, bija augstākā izglītība. Noslēgtais sadarbības līgums ir reāls apliecinājums turpmākai abām pusēm interesantu sadarbības virzienu attīstīšanai,» uzsver A. Kiščenko.

Tikšanās laikā abas universitātes, piedaloties Ļvivas Rūpniecības un tirdzniecības kameras, kā arī universitātes Tehnoloģiju pārneses centra pārstāvjiem, prezentēja savus zinātniskos sasniegumus, iezīmēja galvenās prioritātes zinātnē un vienojās virzīt sadarbību vairākos abām universitātēm nozīmīgos pētniecības virzienos – enerģētikā, datorzinātnē un arhitektūrā.

«Tā kā patlaban Ukraina vairs nav atkarīga no Krievijas gāzes tirgus, universitātes pārstāvji, pirmkārt, izteica vēlmi sadarboties enerģētikas jomā. Universitāte sadarbībā ar RTU būtu gatava savām vajadzībām izbūvēt arī koģenerācijas staciju,» uzsver A. Kiščenko.

Viņš arī pauda, ka universitātei un uzņēmējiem liela interese bijusi arī par RTU realizētajām informācijas sistēmām, tostarp par tiešsaistes zinātnisko pakalpojumu, iekārtu un programmatūru reģistru «UseScience», kā arī citām izstrādnēm saistībā ar datu uzkrāšanu, apstrādi un viedajām sensoru sistēmām. «Universitāti interesē, piemēram, mūsu pieredze saistībā ar satiksmes apmaksas sistēmām, tostarp par elektronisko sadaļu – norēķiniem, izmantojot viedtālruņus vai datorus. Tāpat kā RTU, arī pie viņiem notiek sumo robotu sacensības, un viņi vēlētos veidot starptautisku pieredzi arī šajā jomā,» stāsta A. Kiščenko.

Trešais virziens, kurā abas puses ieinteresētas sadarboties, ir arhitektūra un pilsētplānošana. «Ļvivai, kas iekļauta UNESCO kultūrmantojumā kā arhitektūras aizsargājamais objekts, ļoti aktuāla ir arī ēku restaurācija un renovācija, tādēļ viņus interesē arī mūsu arhitektu pakalpojumi vai ekspertīzes pilsētas renovācijas jautājumos,» uzsver A. Kiščenko.

Vizītes laikā A. Kiščenko piedalījās arī universitātes rīkoto Zinātnes svētku atklāšanā. Pasākumā universitātes zinātnieki topošajiem studentiem demonstrēja jaunākos universitātē veiktos pētījumus un inovācijas, rādīja daļu no laboratoriju aprīkojuma, ļāva piedalīties dažādos eksperimentos un darbnīcās, rosinot topošos studentus studēt inženierzinātnes. Universitātes vadība aicināja nākamgad pasākumā ar savu stendu piedalīties arī RTU, informējot studentus par studiju iespējām RTU.

Pasākumā piedalījās arī Latvijas goda konsuls Ļvivā Volodimirs Garcula (Volodymyr Hartsula). Viņš izteica ieceri izveidot Ukrainas valsts stipendiju fondu Ukrainas studentu finansiālajam atbalstam studijām Latvijā, it īpaši RTU. «Uzskatu, ka tas būtu labs solis reālas sadarbības attīstīšanai jau finansiālā ziņā,» saka A. Kiščenko.

Parakstītais līgums paredz savstarpēju mācību un pētniecības materiālu, publikāciju un akadēmiskās informācijas, kā arī mācībspēku un studentu apmaiņu, kopīgu pētniecību un regulāras tikšanās, lai attīstītu izglītību uz pētniecību.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

20. aprīlis, 2016 plkst. 10:20

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi