RTU vadības tikšanās ar IZM pārstāvjiem

14. novembris, 2013
.
.
.

Trešdien, 13. novembrī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadība tikās ar Izglītības un zinātnes ministru un ministrijas (IZM) pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus Latvijas augstākās izglītības sistēmā un rastu vadlīnijas tālākai sadarbībai.

Pēc IZM prasības puses vienojās, ka, tāpat kā citās augstskolās, arī RTU valsts finansēto budžeta vietu skaits sociālo zinātņu programmās tiks samazināts par 20%, atbilstoši Ekonomikas ministrijas prognozēm par darba tirgus pieprasījumu.

Līdz ar to pakāpeniski tiks samazināts budžeta vietu skaits RTU uzņēmējdarbības un ekonomikas  programmās.

«Rīgas Tehniskā universitāte ir un būs galvenais inženierzinātņu un tehnoloģiju, kā arī arhitektūras un būvniecības zinātņu centrs Latvijā. Tāpēc universitātei ir jāuzsāk darbs pie starpdisciplināro programmu realizācijas jomās, akcentējot tehnoloģiju pārnesi un inovācijas uzņēmējdarbībā, nākotnē pilnībā atsakoties no klasiskajām sociālo zinātņu programmām, kas ir Latvijas universitātes specialitāte. Tādā veidā tiks skaidri definēta augstskolas specializācija,» sanāksmē teica izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, norādot, ka šāda prakse veiksmīgi tiek īstenota arī Aalto Universitātē Somijā.

RTU jau vairākus gadus strādā starpdisciplināru programmu ieviešanai, piemēram, ražošanas inženierzinību un vadības studijās, līdz ar to ministra iniciatīva ir atbalstāma.

Balstoties uz attiecīgo nozaru ekspertu padomes priekšlikumiem, sapulcē tika aktualizēts jautājums par  bakalaura programmu «Elektronika» un «Transporta datorvadības, informācijas un elektroniskās sistēmas» apvienošanu, izveidojot apvienotu studiju programmu un to pašu veicot arī ar attiecīgajām maģistra līmeņa programmām. Izteiktajai idejai tiks meklēts risinājums, tikmēr šo programmu studentiem nav pamata uztraukumam, jo netiks ietekmēts programmu saturs, kvalitāte vai izmaksas.

Tikšanās laikā tika apspriests arī iespējamais RTU un Latvijas Jūras akadēmijas sadarbības modelis. RTU norādīja, ka uzskata par lietderīgu pārņemt Latvijas Jūras akadēmijas funkcijas, jo jau šobrīd universitātē tiek īstenotas akadēmijas doktora zinātņu studijas. Ministrs atbalstīja šo RTU iniciatīvu, un tuvākajā laikā IZM aicinās Latvijas Jūras akadēmiju uzsākt sarunas ar universitāti par iespējamo apvienošanos.

IZM, veicot valsts finansēto studiju vietu pārdali, šogad ņems vērā četrus pamatprincipus, tajā skaitā augstskolu stratēģiskās specializācijas principu -  ar valsts budžeta vietām stiprināt tos studiju virzienus, kuros tās jau ir sasniegušas zināmu izcilību.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

14. novembris, 2013 plkst. 17:12

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi