RTU veicina attālinātā darba centru izveidi Latvijas reģionos

28. augusts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes (RTU IEVF) pētnieki, iesaistoties starpvalstu sadarbības projektā «MICROPOL attālinātā darba centri ārpus metropoļu reģioniem», nepilna gada laikā sadarbībā ar nozares ekspertiem un pašvaldībām Latvijā ieviesuši pirmos attālinātā darba centrus. Tie palīdzēs Latvijas reģionos samazināt bezdarbu un veicināt jaunu biznesa ideju attīstību.


RTU pētnieki idejas par centru, kuros dažādu nozaru nodarbinātajiem tiktu sniegts gan tehnoloģiskais nodrošinājums, gan socializēšanās un tīklošanās iespējas,  izveidei demonstrēja pērnā gada oktobrī projekta noslēguma konferencē «Attālinātais darbs – jaunas iespējas reģioniem». Nepilna gada laikā idejas ir pārvērstas taustāmos rezultātos.

Cēsīs augustā durvis ir vērusi pirmā kopā strādāšanas vieta, kuru paredzēts izmantot neatkarīgi nodarbinātiem dažādu nozaru pārstāvjiem. Par kopā strādāšanas vietas izmantošanu interesējas cilvēki, kuri kādreiz dzīvojuši Cēsīs un tagad ar uzņēmējdarbību nodarbojas citur, bet plāno atgriezties. Savukārt Limbažos augustā atklāta jaunā bibliotēkas ēka, kurā uzņēmējiem ir pieejamas attālinātās darba vietas (ar datoriem aprīkotas klusās kabīnes individuālam un grupu darbam).

Projekta pārstāve Iveta Baltiņa norāda, ka šādi rezultāti ir veiksmes piemērs starpvalstu sadarbības projektiem, kuru mērķis ir labās prakses popularizēšana un pieredzes pārņemšana. Viņa uzsver: «Īpašs prieks ir par projekta rezultātu ilgtspēju. Projekta ieviešanas sākuma posmā mēs saskārāmies ar diezgan lielu skepsi no iesaistītajām pusēm par attālinātā darba attīstības iespējām laukos. Bet praksē projekts, kuru īstenojot pētnieki un sadarbības partneri no pašvaldībām piedalījās pieredzes apmaiņā citās ES dalībvalstīs, lai meklētu jaunus risinājumus attālinātā darba attīstībai Eiropas lauku teritorijās, ir radījis ilgtspējīgus risinājumus lauku apdzīvotības saglābšanai.»

Projekts «MICROPOL attālinātā darba centri ārpus metropoļu reģioniem» norisinājās no 2012. gada janvāra līdz 2014. gada decembrim un tika finansēts no «INTERREG IVC» programmas līdzekļiem.

Projektā bija apvienojušies 11 partneri no 10 Eiropas Savienības valstīm – Dānijas, Nīderlandes, Spānijas, Ungārijas, Slovēnijas, Lielbritānijas, Itālijas, Francijas, Igaunijas un Latvijas. Realizējot projektu, tika sagatavots labās prakses apkopojums, biznesa plāns attālinātā darba centra darbībai, kā arī vadlīnijas reģionālās politikas pilnveidošanai. Sīkāka informācija atrodama projekta mājas lapā: www.micropol-interreg.eu.  

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

28. augusts, 2015 plkst. 11:37

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi