RTU zinātnieki izstrādā viedos apģērbus medicīnai un sportam

1. aprīlis, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši un turpina strādāt pie vairākiem elektroniskā tekstila apģērbiem un tā elementiem, kuros integrētas elektroniskas ierīces. Izgudrojumi orientēti uz medicīnu un sportu, 29. martā raksta laikraksts «Dienas Bizness».

Viedā tekstila izstrādājumu izgudrošanā sadarbību izveidojuši RTU Biomedicīnas inženierzinātņu institūta profesors Aleksejs Kataševs un Dizaina tehnoloģiju institūta pētnieks Aleksandrs Okss.

Dizaina tehnoloģiju institūtā ir vairākas iestrādnes, piemēram, apģērbi, kas spīd tumsā, un drānas, kur iestrādāti magnētiņi un spoles, kas cilvēka kustības pārvērš elektroenerģijā. «Pirms trim gadiem sāku sadarbību ar medicīnas inženieriem, lai atrastu pielietojumu izgudrotiem sensoriem, kas jūt spiedienu un stiepšanu,» stāsta A. Okss. Domājot par pielietojumu šīm zeķēm, zinātnieki sāka sadarbību ar Latvijas kamaniņu federāciju un patlaban strādā pie zeķes, kas ļauj kontrolēt pēdas pozīciju brauciena laikā.

Zeķes var palīdzēt ari citiem sportistiem, piemēram, soļotājiem. Tiesnešiem ir svarīgi būt pārliecinātiem, ka sportisti soļo, nevis skrien, un zeķes var palīdzēt to noteikt. Vēl tās varētu izmantot ortopēdi, ārstējot pacientus ar plakano pēdu: tās varētu palīdzēt pacientam kontrolēt vingrinājumu izpildi. Izstrādājumus var vienkārši mazgāt, tajos iestrādātie sensori izturot vismaz desmit mazgāšanas reizes.

Zinātnieki strādā arī pie viedo t-kreklu izstrādes. Viens no tiem kontrolē elpošanu. Ārpus medicīnas tas varētu būt aktuāls mūzikas skolotājiem, lai palīdzētu trenēt elpošanu bērniem, kuri mācās spēlēt pūšamos instrumentus. Cits krekls kontrolē stāju – ja cilvēks stāv sakņupis, krekls sāk pīkstēt vai kā citādi ziņot par to. «Ir cerība attīstīt šo ieceri reālā produktā, jo redzam, ka ir pieprasījums pēc šāda produkta. To var izmantot skoliozes pacientu ārstēšanā. Viņi izmanto korsetes, bet laikā, kad pacienti to nenēsā, var valkāt šo kreklu, bet ārsts – sekot līdzi pacienta stājai. Viedais krekls var kalpot kā pētniecības instruments ārstam ortopēdam,» domā A. Kataševs.

Izstrādājumu portfelī ir ari viedie cimdi ar sensoriem. «Pie mums atnāca basketbola treneri, kuri ir ieinteresēti interaktīvā sistēmā, lai kontrolētu, kā strādā mazo basketbolistu pirksti un delnas locītava metiena laikā,» stāsta A. Okss. Rezultātā tapuši cimdi ar sensoriem pirkstu galos, kas tam seko līdzi.

Pilnu rakstu iespējams izlasīt «Dienas Biznesā» (29.03.2016).

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. aprīlis, 2016 plkst. 13:14

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi