RTU zinātnieki saņem LZA, «Latvijas Gāzes» un RTU Attīstības fonda balvas

16. jūnijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors Anatolijs Borodiņecs un docente Jeļena Tihana par pētniecisko darbu ēku energoefektivitātes jomā saņēmuši Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), AS «Latvijas Gāze» un RTU Attīstības fonda balvas.  

RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta profesors A. Borodiņecsieguva AS «Latvijas Gāze» galveno balvu nominācijā «Zinātniekiem par mūža devumu gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs» par viņa izstrādāto un sekmīgi realizēto jauno pētījumu un studiju virzienu «Modernās nulles enerģijas ēkas».

«Viedas un zema enerģijas patēriņa ēkas, kas «prot sazināties» un, piemēram, apmainīties ar enerģiju, nav zinātniskā fantastika, tā ir mūsu nākotne pārskatāmā periodā,» stāsta A. Borodiņecs.Viņš uzsver, ka mūsdienu tehnoloģijas jau tagad ļauj būvēt ēkas ar ļotinelielu enerģijas patēriņu. «Tāpēc ir svarīgi sekot pasaules tendencēm un nodot zināšanas topošajiem speciālistiem, lai viņi iepazīst inovācijas, kas paver ļoti plašas iespējas nākotnē. Prieks, ka to ir novērtējusi arī balvas žūrija – enerģētikas jomas profesionāļi,» saka zinātnieks. A. Borodiņecs ir viens no Latvijas vadošajiem energoefektivitātes speciālistiem, kura vadībā RTU tiek veikti pētījumi, izstrādāti promocijas darbi un zinātniskās publikācijas. A. Borodiņecspārstāv Latviju Eiropas Apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas inženieru savienību federācijā (REHVA), kur 2015. gadā ieguva goda biedra statusu.

AS «LatvijasGāze» Jauno zinātnieku balva RTU pētniecei Jeļenai Tihanai piešķirta par promocijas darbu «Apkures sistēmu konstruktīvie risinājumi pie zemastemperatūras siltuma avotiem». Jaunā zinātniece izpētījusi telpu apkures iespējas, izmantojot sienā iebūvētus sildelementus. J. Tihanauzskata, ka telpu sienu izmantošana sniedz jaunas iespējas: «Grīdu apsilde ir plaši izplatīta, bet sienu virsmu potenciāls Latvijā ir salīdzinoši maz pētīts jautājums. Iebūvējot sildelementus ārsienās un starpsienās, var nodrošināt vienmērīgu gaisa temperatūru lielās telpās, piemēram, birojos, kur ar tradicionālo radiatoru izvietojumu zem logiem to nav iespējams panākt.» J. TihanaRTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas programmas studentiem pasniedzpriekšmetu «Gāzapgādes studiju projekts», viņas vadībā izstrādāti vairāki bakalaura un maģistra darbi. Par pētniecisko darbību zinātniece jau agrāk saņēmusi jomas profesionāļu atzinību. AS «Latvijas Gāze» stipendiju 2007. gadā viņa ieguva par bakalaura darbu «Polietilēna sadales gāzesvadu būves tehnoloģijas», savukārt 2009. gadā – par maģistra darba pētījumu «Koģenerācijas stacijās izmantojamo energoresursu analīze».

AS «LatvijasGāze» ik gadu piešķir balvas diviem zinātniekiem un diviem jaunajiem zinātniekiem siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs, kā arī sirds ķirurģijas, kardioloģijas un orgānu transplantācijas zinātnēs. Šogad par ieguldījumu paaugstināta riska donoru orgānu transplantācijas attīstībā AS «Latvijas Gāze» balvu saņēma Dr. med.sertificēts ārsts-transplantologs Jānis Jušinskis. Jaunā zinātnieka balvu par pētījumiem nieru transplantācijā no donoriem pēc sirdsdarbībasapstāšanās ieguva sertificēts ķirurgs-transplantologs un Rīgas Stradiņauniversitātes Transplantoloģijas laboratorijas pētnieks Aleksandrs Maļcevs.  

Tradicionāli svinīgajā pasākumā tika pasniegtas arī LZA, SIA «ITERALatvija» un RTU Attīstības fonda balvas par izcilu veikumu vai mūža devumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnē. Šī gada minēto balvu ieguvējas ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētnieces Dr. arch. Una Īle un Dr. biol. Laila Ikase.

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. jūnijs, 2016 plkst. 16:34

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi