RTU zinātnieks saņem VAS «Latvijas Dzelzceļš» balvu par mūža devumu

8. augusts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes asociētais profesors Dijs Sergejevs saņēmis VAS «Latvijas dzelzceļš» balvu par mūža devumu Latvijas dzelzceļa transporta attīstībā. Balva pasniegta VAS «Latvijas dzelzceļš» Gada balvu pasniegšanas ceremonijā 5. augustā.

D. Sergejevs kopš 1965. gada savas zināšanas un darbu veltījis dzelzceļa izglītības un zinātnes nozares attīstībai. Viņš ir viens no RTU Dzelzceļa transporta institūta izveidotājiem, un viņa vadībā izglītojušies vairāki simti dzelzceļa nozares inženieri. Pēdējo desmit gadu laikā D. Sergejeva vadībā RTU izstrādāti deviņpadsmit maģistra un desmit doktora darbi.

Zinātnieks veicis nozīmīgus pētījumus par sliežu metināšanas metodēm un sliežu lūzumus izraisošajiem faktoriem. Viņš pētījis arī dzelzceļa pārmiju elementu atjaunošanu, izmantojot mangāntērrauda un elektrolauka uzkausēšanas metodi, kā arī manevru lokomatīvju bremžu sistēmu gaisa padeves modernizēšanu. Pēdējos divdesmit gadus viņš pārrauga dzelzceļa metinātāju apmācību un sertifikāciju. Sešpadsmi gadus D. Sergejevs ir bijs LR Valsts dzelzceļa pārvadātāju licencēšanas komisijas eksperts. Kā transporta negadījumu eksperts viņš regulāri veic detaļu un mehānismu ekspertīzes.  

VAS «Latvijas dzelzceļš» sadarbībā ar nodibinājumu «Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds» un Latvijas Zinātņu akadēmiju ik gadu piešķir balvu par izcilu zinātniskā darba veikumu vai mūža darba devumu Latvijas dzelzceļa transportā ievērojamam zinātniekam vai praktiķim par radošu, nozīmīgu pētījumu veikšanu, par nozīmīgu mūža ieguldījumu Latvijas dzelzceļa  transporta nozares kopējā attīstībā, savukārt balvu par pētījumiem Latvijas dzelzceļa transporta nozarē piešķir topošajam jaunajam Latvijas dzelzceļa speciālistam – maģistrantam, doktorantam, zinātniekam.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

8. augusts, 2016 plkst. 16:53

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi