RTU zinātnieku radītā elektroapgādes sistēma optimizē elektroapgādi uzņēmumos

15. oktobris, 2015
.
.
.

15.10.2015.{RTUSOCICONS}

Runājot par unikālās elektroapgādes tīkla priekšvēsturi, A. Avotiņš skaidro, ka AREUS projekts, kura laikā ir tapusi šī sistēma, ir orientēts tieši uz robotizēto industriju. Tas, savukārt, saistīts ar to, ka RTU jau ir bijusi sadarbība ar Vācijas autoražotāju «Daimler AG», kas ražo «Mercedes-Benz» automašīnas un kam minēto energoapgādes sistēmu RTU pārstāvji uzbūvēja vēl pirms šī projekta.

RTUIEEI zinātnieks Armands Šenfelds raidījumā atklāj, ka RTU izgudrotās elektroapgādes sistēmas robots sastāv no divām daļām – mehāniskās, kas kustas un dara darbu, un otrā pusē tai ir kontrolieris, kas pilda datorafunkciju un vada robotu, kā arī nodrošina to ar enerģiju. Elektrības apgādes puse arī ir tā, ar kuru vairāk strādā RTU zinātnieki, jo tā saistīta ar robota darbināšanu no līdzstrāvas tīkla un elektroenerģijas uzkrāšanu.

«Ja arī tie nebūs 25 procenti, bet 15, tas ir progress,jo enerģija sastāda diezgan lielu procentu no ražošanas izmaksām un enerģija lētāka nepaliks, tāpēc tas ir viens no interesantiem un reāliemprojektiem,» – tā RTU zinātnieku radīto unikālo elektroapgādes tīklu vērtē Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

A. Avotiņš prognozē, ka ar laiku arī Latvijas industrija varētu iepirkt šādus robotus, minot, ka RTU radītā elektroapgādes sistēma varētu sekmīgi strādāt ar jebkuru elektrodzinēju, kas ātri bremzē vai kuram ir  īpašībaģenerēt elektroenerģiju.

Šobrīd notiek elektroapgādes tīkla projekta sarežģītākā daļa – eksperimentālā fāze.

Raidījuma «Zināmais nezināmajā» ierakstu iespējams noklausīties LR mājas lapā (12.10.2015.)

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. oktobris, 2015 plkst. 11:21

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi