RTU zinātniskās pētniecības darbu konkursā uzvar Rīgas 64. vidusskolas komanda

21. marts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātniskās pētniecības darbu konkursā «Pasaule pieprasa tehniskos prātus!» 1. vietu un 900 eiro izcīnīja Rīgas 64. vidusskolas komanda. Savukārt četri konkursa dalībnieki ieguva iespēju saskaņā ar RTU Uzņemšanas noteikumiem bez konkursa iestāties kādā no RTU pamatstudiju programmām.


Rīgas 64. vidusskolas komanda «Prometejs» — Kristians Draguns un Roberts Berķis — pētījusi maz zināmu alternatīvās enerģijas ieguves iespēju no mūsdienās plaši izplatītiem resursiem — piesārņotiem ūdeņiem. Savukārt 2. vietu un 600 EUR ieguva Skrundas vidusskolas un Liepājas 1. ģimnāzijas apvienotā komanda «Māsās ir spēks» — Anna Lankovska un Gunta Lankovska. Viņas izpētījušas automašīnu riepu pārstrādes iespējas, izmantojot pirolīzes metodi, un secinājušas, ka šādi netiek piesārņota vide. Bet 3. vietu un 300 EUR ieguva Rīgas Kultūru vidusskolas komanda «Stikla kultūristi» — Otto Freimanis un Austris Cers, kuri pētīja, kā izmantot tukšas stikla pudeles.

Žūrija vērtēja arī katra fināla dalībnieka individuālo sniegumu gan eksakto zinātņu testā, gan prezentējot pētījumu, un RTU budžeta vietas piešķīra K. Dragunam un R. Berķim, kā arī G. Lankovskai un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolniecei Alisei Ozoliņai.  

«Jūs mīlat zinātni, ja piedalāties zinātniskās pētniecības darbu konkursā,» uzrunājot konkursa finālistus, sacīja RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna. Viņš norādīja, ka zinātniskās pētniecības darbi skolēniem ir pirmais būtiskais solis zinātnē, jo darbu veikšanas procesā viņi gūst pirmās iemaņas pētniecībā un iepazīstas ar pētniecības svarīgāko sastāvdaļu — eksperimentu. Savukārt RTU studiju prorektors profesors Uldis Sukovskis izteica prieku, ka jauniešiem ir «zinātkāre «urbt» un pētīt un, kamēr vien tā būs, jūs iesit uz priekšu.»

2016. gada zinātniskās pētniecības darbu konkursā piedalījās komandas no Rīgas 64. vidusskolas, Skrundas vidusskolas un Liepājas 1. ģimnāzijas, Rīgas Kultūru vidusskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Pumpuru vidusskolas un Talsu Valsts ģimnāzijas. Kopumā konkursam tika iesūtīti 37 darbi, no kuriem finālam tika izvirzīti vienpadsmit.

RTU zinātniskās pētniecības darbu konkurss šogad notika jau vienpadsmito gadu. To organizē RTU Komunikācijas un mārketinga departaments sadarbībā ar RTU fakultātēm.

Pasākuma fotogalerija

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

21. marts, 2016 plkst. 14:45

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi