Sākusies skolēnu un studentu pieteikšanās spageti tiltu konstruēšanas sacensībām «STiKS»

2. marts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) izaicina skolēnus un RTU studentus, izmantojot radošu pieeju, asu prātu, makaronus un mazliet līmes, radīt Baltijā izturīgāko spageti tiltu sacensībās «STiKS», kas norisināsies 2. aprīlī RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē, Ķīpsalas ielā 6.

Reģistrēšanās sacensībām – plkst. 8, tiltu konstruēšana – no plkst. 9 līdz 16, savukārt  tiltu slodzes pārbaude – plkst. 16.

«Dzirdot vārdu «spageti», pirmais, kas iešaujas prātā, noteikti ir kāds itāļu kulinārijas brīnums vai studenta ikdienišķais ēdiens – vārītie makaroni. Bet vai kāds, izdzirdot šo vārdu, iedomājas, ka 1 kg makaronu varētu izturēt pat 500 kg lielu slodzi? Ja ir vēlme pārbaudīt savas inženiera spējas izturīgākā makaronu tilta būvēšanā, šīs sacensības ir domātas tieši tev!» uzsver sacensību organizētājs Miks Hēls.

Sacensībās var piedalīties gan studenti, gan skolēni, ja komandā ir vismaz viens students. Studentu un skolēnu komandas var startēt mazo tiltu konstruēšanas kategorijā, sacensību norises vietā sešu stundu laikā uzbūvējot tiltu no vienas paciņas jeb 500 g spageti makaronu. Savukārt jauktās komandas, kurās ir vismaz viens students, var startēt lielo tiltu konstruēšanas disciplīnā, uzbūvējot tiltu iepriekš. Tā minimālais platums – 1 m, maksimālais svars – 1 kg. Saistvielu izvēle tiltu būvē ir pašu komandu ziņā.

Pēc būvniecības pabeigšanas, izmantojot speciālu slogošanas iekārtu, tiks pārbaudīta tiltu slodzes izturība, noskaidrojot veiksmīgākās un pārdomātākās konstrukcijas autorus. Katrā kategorijā tiks apbalvotas trīs labākās komandas. Studentu uzvarētājkomanda mazo tiltu būvniecības kategorijā, kā arī jauktā komanda lielā tilta būvniecības kategorijā iegūs ceļazīmi uz Pasaules spageti tiltu konstruēšanas čempionātu «RECCS 2016» Ungārijā.

Lai piedalītos sacensībās, jāizveido 2–3 cilvēku komanda, jāizvēlas sacensību kategorija un jāaizpilda pieteikuma anketa https://goo.gl/HMu0hZ. Ar sacensību nolikumu un papildu informāciju iespējams iepazīties mājaslapā www.stiks.lv, kā arī rakstot uz e-pastu m.

Sacensības rīko RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Studentu pašpārvalde sadarbībā ar RTU Studentu parlamentu. Pasākumu atbalsta viens no lielākajiem graudu apstrādes uzņēmumiem Baltijā AS «Dobeles dzirnavnieks», sadzīves tehnikas uzņēmums SIA «Robert Bosch», dabīgās kosmētikas ražotājs SIA «Stenders», kā arī žurnāls «Ilustrētā Zinātne»

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. marts, 2016 plkst. 11:21

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi