Seši RTU jaunie zinātnieki saņem Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas

16. janvāris, 2015
.
.
.

Seši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un četri Latvijas Universitātes (LU) maģistri un doktori, kuru unikālie un praktiski pielietojamie risinājumi kādu dienu padarīs mūsu dzīvi komfortablāku, ceturtdien, 15. janvārī, saņēma Vernera fon Sīmensa Izcilības balvu.

«Patiess prieks, ka jau 15. gadu Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas konkurss mūsu jaunajiem zinātniekiem sniedz iespēju gūt unikālu industrijas un ekspertu atzinību viņu zinātniskajām idejām un inovatīvajiem risinājumiem. Balva jaunos zinātniekus noteikti stimulēs sasniegt jaunas virsotnes pētniecībā un radīt būtisku pievienoto vērtību kādā no tautsaimniecības nozarēm,» saka RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Balvu maģistra darbu kategorijā saņēma Dace Lauka (RTU), Laura Pastare (RTU), Maksims Gavrilovs (RTU), Mihails Lisicins (RTU), Zane Zelča (RTU) un Virgīnija Liepiņa (LU). Promocijas darbu kategorijā apbalvojumu ieguva Dāvis Meike (RTU), Mihails Ščepanskis (LU), Baiba Švalbe (LU) un Justs Dimants (LU). Konkursa dalībnieki savos darbos meklējuši risinājumu atkritumu atkārtotai izmantošanai, tādējādi mazinot vides piesārņojumu, piedāvājuši alternatīvas enerģētikas jomā, kas var paaugstināt Latvijas valsts energoneatkarību, kā arī nākuši klajā ar materiālu un procesu efektivitātes uzlabojumiem.

RTU doktors Dāvis Meike darbā «Energoefektivitātes paaugstināšanas metožu izstrādes augsti automatizētās robotu ražotnēs», piedāvājot vairākas metodes un shēmas plaša mēroga robotizētas ražošanas energoefektivitātes celšanai, pierādījis, ka kopējo robotu energopatēriņu iespējams samazināt par 30%.

«Balva man ir kā atzinība par darba zinātnisko pienesumu, kā arī par tā praktisko pielietojamību un nozarē izraisīto pozitīvo impulsu. Konkursā noteikti iesaku piedalīties jebkuram, kurš savu studiju noslēguma darbu ir veicis no sirds un ieguldījis tajā patiesi daudz pūļu,» pauž D. Meike. Šobrīd viņš RTU iegūtās zināšanas liek lietā autokompānijas «Mercedes-Benz» rūpnīcā Sindelfingenā, Vācijā.

Savukārt RTU maģistrs Mihails Lisicins darbā «Lentveida perforētu tērauda atlikuma materiālu izmantošanas iespējas būvniecības tehnoloģijās» atklājis, kā mazināt vides piesārņojumu, atkārtoti izmantojot tērauda atlikuma materiālu jaunu produktu ražošanā. «Jebkuram inženierim jāspēj radīt ko paliekošu. Mūsdienu inženieru uzdevums ir nedaudz komplicētāks – jāprot izmantot to, ko radījuši iepriekšējie, jāmāk pārstrādāt pārpalikumus un tos ieviest jaunās tehnoloģijās un konstrukcijās. Šo principus arī centos īstenot savā darbā. Paldies «Siemens» par sniegto industrijas atbalstu un novērtējumu,» saka M. Lisicins.

Izcilības balvai varēja pieteikties RTU un LU studenti un absolventi, kuri aizstāvējuši maģistra vai doktora darbu jomā, kas saistīta ar uzņēmuma «Siemens» darbības nozarēm vai vīziju, principiem un vērtībām. «Siemens» šo konkursu organizē jau 15. gadu, mudinot studentus pētīt mūsdienu sabiedrībai nozīmīgus jautājumus, iedrošinot izstrādāt radošus un novatoriskus risinājumus un aicinot tiekties pēc panākumiem arī nākotnē.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. janvāris, 2015 plkst. 12:27

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi