Uzņēmēji aicina studēt inženierzinātnes un garantē nākotnes perspektīvas šajā jomā strādātgribošiem

28. augusts, 2014
.
.
.

Laikraksts «Dienas Bizness» publiskojis inženiersistēmu būvniecības uzņēmuma SIA «Citrus Solutions» valdes priekšsēdētāja Mika Stūrīša rakstu , kurā viņš pauž: studējot eksaktās zinātnes, jaunietim darbs nebūs jāmeklē, darbs atradīs viņu pašu.

Šā gada jūnijā notikušajā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras un izglītības portāla prakse.lv aptaujā par darba devēju ieteiktāko augstskolu un studiju programmām, kurā piedalījās 1381 darba devējs, norādīts, ka vispieprasītākie darba tirgū ir augsto tehnoloģiju un inženierzinātņu speciālisti.

Mēs jūtam šo kvalificētā darba spēka trūkumu, bet arī apzināmies, ka nākotnes perspektīvas mūsu nozarē strādātgribošiem ir lielas un ambīcijas varēsim apmierināt. Mēs arī apzināmies, ka jebkura uzņēmuma – liela vai maza – darbinieki, ir tā spēks. Gudri prāti uzņēmumu dara konkurētspējīgāku, tā darbību – efektīvāku un komandu – saliedētāku. Pēdējos gados arvien mērķtiecīgāk investējam studentos, apzinoties, ka uzņēmuma veselīgai attīstībai ir nepieciešamas svaigas asinis un jaunas idejas, kas neļauj iesūnot un gulēt uz veciem lauriem. Turklāt mūsu nozarē tas ir jo īpaši svarīgi jau minētā kvalificētā darbaspēka trūkuma dēļ.

Katru gadu praksē pie sevis uzņemam līdz pat 15 studentiem, dodot viņiem iespēju teorētiskās zināšanas apaudzēt ar pietiekamu reālā darba devu. Arī šogad mūsu uzņēmumā praksi izgāja vai turpina iziet septiņi jaunieši. Studenti var piedalīties nozīmīgos projektos un tādējādi iegūt daudz plašāku redzējumu, ko noteikti nedod sēdēšana tikai universitātes solā. Praktiskās zināšanas jauniešiem daudz labāk palīdz saprast teorētisko bāzi, radot abpusēju sinerģiju – arī uzņēmums sev iegūst profesionālus un zinošus darbiniekus. Turklāt šādā veidā mūsu uzņēmums ir atklājis arī jaunības noslēpumu – ja agrāk darbinieku vidējais vecums atsevišķās uzņēmuma nodaļās bija 45 gadi, tad nu jau tas ir 35 gadi. Tas zināmā mērā atspēko EM ziņojumā pausto būtisko tendenci – «dabas un inženierzinātņu speciālistus skar novecošanās problēma, jo gados vecie minēto jomu speciālisti pakāpeniski pensionējas, bet jaunieši dažādu iemeslu dēļ nelabprāt izvēlas eksaktos studiju virzienus».

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

28. augusts, 2014 plkst. 10:08

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi