«Zelta» salidojums

28. janvāris, 2014
.
.
.

2014. gada 24. janvārī  Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu un tehnoloģiju un dizaina institūta (MLĶF TTDI) darbiniekiem bija priecīgs notikums - savu alma mater apmeklēja pirmie Rīgas Politehniskajā institūtā atjaunotās tekstilnieku specialitātes absolventi, kas savu 50. (!) salidojumu veltīja arī institūta jauno telpu apskatei.

Mūs apciemoja 12 no 13 1963. gadā aušanas un tekstila tehnologa specialitāti ieguvušiem inženieriem, lielākā daļa no viņiem visu šo laiku ir strādājuši Valmieras stikla šķiedrā. Strādājuši dažādos amatos, sākumā līdzējuši celtniekiem pabeigt korpusu celtniecību, tad mācījušies paši un mācījuši citus jaunām stikla šķiedras ieguves un pārstrādes tehnoloģijām, un tā izauguši līdz augsta līmeņa vadītājiem. Tā, pateicoties mūsu augstskolas absolventu uzcītībai un zinātkārei, Latvijā tapa progresīvs uzņēmums, kuru, pateicoties mūsu absolventu neatlaidībai un profesionalitātei, ir izdevies saglabāt laikā, kad Latvijā plauka rūpniecības «prihvatizācijas» mēris.

Atceroties darbu šajā periodā, daudzu sejās pavīd rūgta ironija, kas tomēr ātri zūd, jo saruna ievirzās par šodienas studējošo iespējām un sasniegumiem, par ko ciemiņi pārliecinājās izstaigājot visas institūta telpas, apskatot modernās laboratoriju iekārtas un uzklausot skaidrojumus par tur veicamajiem studiju pētījumiem. Apskatot ražošanas iekārtu laboratorijas, viesi bija gandarīti par modernām apģērbu ražošanas iekārtām, bet izteica arī novēlējumu ātrāk nomainīt tekstila aušanas un adīšanas iekārtas.

Šis absolventu apmeklējums deva atbildi uz patīkamu pārsteigumu, ko izjūt katrs Valmieras Stikla šķiedras apmeklētājs baudot siltuma, iejūtības un izpalīdzības gaisotni katrā uzņēmuma struktūrvienībā. To izjūt gan skolnieki ekskursijā, gan studenti praksē, gan pasniedzēji stažēšanās laikā. Mums tagad bija iespēja pārliecināties, ka tas nāk no šīs absolventu grupas kopumā un katra tās locekļa atsevišķi. Viņi bija tie pirmie, kas veidoja šo gaisotni toreiz vēl nepabeigtā, bet tagad jau plaši pazīstamā uzņēmumā. Kā atzīst paši šie godājamie seniori, šādai  studējošo/absolventu grupas saliedētībai pamatus ir likuši viņu dzīves labākie gadi studijas un ar tām saistītās visdažādākās aktivitātes. To veicināja arī taisnīgi un iejūtīgi pasniedzēji, gandrīz katrs no viņiem atmiņā ir atstājis kādu patīkamu studiju epizodi.

ttdi_0027.jpgAr nelielām skumjām ciemiņi uzņēma ziņu, ka nevar vēlreiz izbaudīt patīkamo studiju auru Ganību dambja laboratorijās, kurās pavadīti studiju nobeiguma gadi, bet pie reizes izteica arī novēlējumu šodienas studējošo saimei ņemt piemēru no viņiem, no vecākās paaudzes, lai katra studentu grupa vēl ilgus gadus pēc studiju beigām izjustu nepieciešamību tikties, nepieciešamību pārrunāt problēmas un katrs būtu gandarīts jūtot grupas biedra draudzīgo un drošo atbalstu.   

Šiem godājamiem cilvēkiem gribās novēlēt tikties arī «briljanta» salidojumā.      

MLĶF TTDI

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

28. janvāris, 2014 plkst. 15:39

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi