Žurnāla «Town Planning Review» numurā lasāms RTU APF doktores Māras Liepas-Zemešas raksts

5. februāris, 2016
.
.
.

Liverpūles Universitātes izdevniecības žurnāla «Town Planning Review» jaunākajā numurā lasāms RTU APF doktores Māras Liepas-Zemešas raksts par sabiedrības attieksmes ietekmi uz pilsētplānošanu.

Publikācija «Sabiedrības attieksmes ietekme uz pilsētplānošanu: iesaistošas plānošanas sistēmas attīstība Latvijā krīžu laikā» («Effects of public perception on urban planning: evolution of an inclusive planning system during crises in Latvia») tapusi sadarbībā ar Ņujorkas štata Buffalo universitātes Pilsētu un reģionālās plānošanas departamenta asociēto profesoru Danielu Baldvinu Hesu (Daniel Baldwin Hess) un ir atzīta par labāko rakstu žurnāla jaunākajā izdevumā.

Rakstā parādīts tas, kā ekonomiskās krīzes, ko Latvija piedzīvojusi kopš neatkarības atjaunošanas, ir ietekmējušas pilsētplānošanas procesus un sabiedrības attieksmi pret tiem. Ekonomiskā izaugsme Latvijā pēdējos gados tiek vērtēta kā viena no straujākajām Eiropā, tomēr pēdējās desmitgadēs pieredzētais Latvijas iedzīvotājus ir darījis piesardzīgākus. Situācija Latvijā ir atkarīga no pasaules ģeopolitiskajām tendencēm, ārēji izraisīti notikumi ietekmē dažādas sfēras, tai skaitā pilsētplānošanu un sabiedrības attieksmi pret to.

Publikācijā analizēti gan ekonomiskās izaugsmes periodi, gan lejupslīde, apskatot pāreju no centralizētas plānošanas sistēmas uz iesaistošu plānošanas procesu, kas ir balstīts uz vienošanos starp dažādām iesaistītajām pusēm un vienotu izpratni par sasniedzamajiem mērķiem.

Izvērtējot pirms raksta tapšanas veiktās izpētes un statistikas datus, veicot intervijas un noskaidrojot ārējo faktoru ietekmi uz plānošanas procesu, autori secinājuši, ka iedzīvotāju rūpes par savu individuālo labklājību, kā arī neuzticēšanās citiem cilvēkiem un valsts pārvaldei veicina plānošanas procesa neelastīgumu. Turpretī brīvprātība un interese par kolektīvo labumu var veicināt demokrātiska un iesaistoša plānošanas procesa attīstību.

Raksts tapis projekta «Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes pilsētplānošanas izglītības studiju moduļa modernizācija («Updating of Study Module in Urban Planning Education at Faculty of Architecture and Urban Planning of the Riga Technical University») gaitā ar Baltijas-Amerikas brīvības fonda (Baltic-American Freedom Foundation – BAFF) atbalstu.

2016. gada februārī ikviens interesents rakstu var lasīt žurnāla interneta versijā.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

5. februāris, 2016 plkst. 10:14

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi