Ar vērienu nosvinēta RTU Studentu pūtēju orķestra «SPO» jubileja

10. marts, 2014
.
.
.

Ar vērienīgu koncertu «From Rags to Ritz» svinīgā un jautrā gaisotnē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu pūtēju orķestris «SPO» atzīmēja 45. jubileju, tā mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents Māris Martinsons – 50. dzimšanas dienu.

Koncerta pirmajā daļā ar trim skaņdarbiem uzstājās gaviļnieka vadītais Pāvula Jurjāna mūzikas skolas orķestris, savukārt otrajā daļā uz skatuves kāpa «SPO». Koncerta vadītājs Andris Freidenfelds jokojot atzina, ka orķestris ir būtībā vienā vecumā ar angļu rokgrupu «The Rolling Stones», taču atšķirībā no tās orķestrim «pusmūža krīze nedraud, jo asinis tiek atjaunotas nepārtraukti».  

spo_dubultjubilejas_koncerts-05.jpgOrķestris izpildīja dažādu žanru un gadsimtu skaņdarbus – gan baroka mūzikas pērli, komponista Džeremija Klārka skaņdarbu «The Royal Duke», gan romantisma mūzikas dižgara Žaka Ofenbaha slaveno skaņdarbu «Can-Can» no uvertīras «Orfejs pazemē», ko ar klasiskajiem «Can-Can» deju soļiem izgreznoja Gitas Ūdres vadītā «SPO» deju grupa. Savukārt Džordža Geršvina skaņdarba «Highlights from Porgy and Bess» atskaņojumā bija saklausāma džeza stīga.

spo_dubultjubilejas_koncerts-02.jpgPublikas ovācijas un atzinību ieguva M. Martinsona saksofona solo Ralfa Hermana skaņdarbā «Strawflower». Koncerta izskaņā orķestrim pievienojās RTU kori «Gaudeamus», «Delta» un «Vivere» un pirmatskaņojumu piedzīvoja par koncerta vadmotīvu izvēlētais Irvina Berlina skaņdarbs «From Rags to Ritz». To mūziķiem pēc publikas pieprasījuma nācās atkārtot vairākkārt.

«Koncerts bija brīnišķīgs. RTU lepojas ar studentiem, kuri ne vien rada jaunas tehnoloģijas, bet prot arī ļoti labi spēlēt un ar savu muzicēšanu sniegt klausītājiem prieku!» sveicot jubilārus, sacīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

spo_dubultjubilejas_koncerts-03.jpgViņš pasniedza Atzinības rakstus «SPO», tā diriģentiem M. Martinsonam un Dainim Cimermanim, kā arī «SPO» deju grupas vadītājai Gitai Ūdrei. M. Martinsons saņēma īpašu dāvanu – no dzintara pavediena austu šalli, kas pasniegta vien pāris cilvēkiem pasaulē, tostarp, Zviedrijas karalienei. Savukārt «SPO» L. Ribickis pasniedza 1000 EUR naudas balvu.

spo_dubultjubilejas_koncerts-06.jpg«Diriģents nevar pastāvēt bez orķestra, bet orķestris – bez diriģenta. Tāpat mūziķu kolektīvs nevar eksistēt bez publikas, bet publika – bez kolektīva. Tādēļ liels prieks, ka visiem kopā koncerts izdevies pilnvērtīgs,» pēc koncerta atzina M. Martinsons. Savu mīlestību diriģentam apliecināja arī orķestris, uzdāvinot kopīgu laivu braucienu vasarā.

Koncertu klausījās arī orķestra kādreizējie mūziķi, viens no tiem – Pēteris Ločmelis – mūziķu sniegumu  novērtēja kā ļoti augstvērtīgu: «Pēdējo reizi «SPO» spēlēju pirms sešiem gadiem. Priecē, ka dzirdēju viņu izpildījumā daudz jaunu skaņdarbu. Pozitīvas emocijas raisīja arī deju grupas priekšnesums. Pats savulaik esmu lūgts dejot kopā ar meitenēm.» Savukārt klausītāja Jana Jansone pauda: «Ļoti patika koncertā atskaņotā daudzveidīgā mūzika, it īpaši tituldziesma. Varēja redzēt, ka orķestranti tiešām dzīvo mūzikā.»

Arī paši orķestranti ir apmierināti ar jubilejas koncertu. «SPO» mūziķis Normunds Medens uzskata, ka koncerts izdevies godam: «Prieks bija svinēt šo apaļo jubileju, jo kolektīvs ir fantastisks – izjutu lielu kopības sajūtu. Jācer, ka amatiermūzikas gars Latvijā nekad neizzudīs!» Savukārt Valters Sējāns pauda, ka pēc koncerta ir bez vārdiem: «Ja pat es esmu bez vārdiem, viss tiešām izdevies kā iecerēts.»

spo_dubultjubilejas_koncerts-10.jpgKoncerta gaviļniekus sveica arī RTU Studentu kluba direktore Asja Visocka, M. Martinsona vadītais Pāvula Jurjāna mūzikas skolas orķestris, RTU kori, RTU tautas deju ansamblis «Vektors», Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes Mūzikas un mākslas skolu programmas vadītāja, Rīgas pūtēju orķestru koordinatore Inese Rone, kā arī bijušais «SPO» diriģents, Rīgas un Pierīgas novada pūtēju orķestru virsdiriģents Jānis Puriņš.

Koncerts notika 7. martā, koncertzālē «Lielā ģilde», to atbalstīja RTU, RTU Attīstības fonds un Rīgas Domes izglītības, kultūras un sporta departaments.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. marts, 2014 plkst. 16:44

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi