Atvērs grāmatu par RTU olimpiešiem un apbalvos «RTU Sporta laureātus 2013»

11. decembris, 2013
.
.
.

Otrdien, 17. decembrī, plkst. 15 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mazajā zālē, Rīgā, Kaļķu ielā 1, notiks svētki «RTU sporta virsotnes», kuru laikā tiks prezentēta RTU vadošās pētnieces Alīdas Zigmundes grāmata «Rīgas Tehniskās universitātes olimpieši 100 gados. 1912–2012» un pirmo reizi apbalvoti «RTU Sporta laureāti».

Grāmata «Rīgas Tehniskās universitātes olimpieši 100 gados. 1912–2012» ir unikāls vēsturisks ekskurss, kurā Latvijas studenti pirmo reizi pētīti no skatpunkta: studijas un lielais sports. Pētot konkrētas personības un viņu studiju gaitas, kuras daudzos gadījumos bija pakārtotas Lielajam sapnim – dalībai Olimpiskajās spēlēs, grāmatas autore nav aizmirsusi par politisko un vēsturisko fonu. Tā vieglāk saskatīt kopsakarības, kāpēc bija tā un ne savādāk.

Monogrāfijā kā ilustratīvais materiāls izmantoti arī universitātes studentu personīgo lietu dokumenti (raksturojumi – rekomendācijas, ieskaišu un lekciju grāmatiņu fragmenti, iesniegumi rektoriem, diplomi u. c.), kas apzināti ilgākā laika posmā. Tie atspoguļo vēsturiskos notikumus un stāsta par studiju procesu vecākajā universitātē Latvijā – RTU. 

«Inženierzinātņu studenti un absolventi 100 gadu laikā, no 1912. līdz 2012. gadam, ir piedalījušies 25 Olimpiskajās spēlēs. Tie ir 75% no Olimpisko spēļu kopskaita, kurās startējuši Latvijas sportisti. Izdeviesapzināt 43 olimpiešus, kuri studējuši inženierzinātnes. Deviņi no 43 Rīgas Politehniskā institūta (RPI)/RTU olimpiešiem ieguvuši 10 medaļas: zelta, septiņas sudraba un divas bronzas,» stāsta grāmatas autore Alīda Zigmunde.

Pēc grāmatas prezentācijas tiks apbalvoti «RTU Sporta laureāti 2013». Tiks godināti universitātes labākie šādās nominācijās: gada sportiste unsportists individuālajos sporta veidos, gada labākā sporta spēļu komanda, gada labākais treneris, gada uzlēcošā zvaigzne, kā arī tiks pasniegta balva par ieguldījumu RTU sporta attīstībā.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. decembris, 2013 plkst. 17:04

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi