Cēsis bagātina topošo arhitektu veikums

11. augusts, 2016
.
.
.

Cēsu vecā alus brūža teritorija šogad papildināta ar divām telpiskām instalācijām, kuras izveidojuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Starptautiskā vasaras skolas – «Instant Summer School» dalībnieki.

Par vasaras skolas būvlaukumu šogad kļuva Cēsu pilsētas pamanāmākā vēsturiskā ražotne — vecais alus brūzis, kas palēnām pārtop par mākslas un zinātnes centru. Šogad tapušās instalācijas ir lielākās vasaras skolas pastāvēšanas vēsturē.

Vides instalācija «Archive of Truth and Bluff» ir koka režģis, kas ved ceļojumā cauri brūža būvvēsturei uz tā iespējamo nākotni. Tā vainagojas ar terasi mākoņos, no kuras paveras skats uz Pils parku. Objekts tapis latviešu arhitektu Austra Mailīša un Andras Odumānes, kā arī viņu kolēģa no Japānas Reidži Kobajaši (Reiji Kobayashi) vadībā.

Foto: Kaspars Kursišs

Otra instalācija – 13 metrus garais tilts «Night Train» — ir sliežu ceļš ar kustināmu vagonu, kas četrās dažādās pozīcijās kalpo atšķirīgām funkcijām un aktivizē telpu ap sevi. Tilta vienā galā atrodas galds, bet otrā — pārkare ar skatu uz Pils parku. Pārvietojamais vagons kalpo gan kā skaņas, gan gaismas avots, lai akcentētu vienu no brūža simboliem — skursteni. Darbnīcu, kurā tapa šī instalācija, vadīja Vīnē strādājošais latviešu arhitekts Niklāvs Paegle un viņa kolēģi no Londonas Tomass Randels–Peidžs (Thomas Randall–Page) un Teodors Molojs (Theodore Molloy). instant_summerschool.jpg

Foto: Kaspars Kursišs

Vasaras skolas tēma šogad bija veltīta arhitektūras valodai, kurā, iedvesmojoties no «emoju» lietojuma pakāpeniskas ieviešanas konvencionālajā valodā, topošie arhitekti bija aicināti pētīt, sastādīt un uzlabot pēkšņas arhitektūras vārdu krājumu. Divu nedēļu garumā vasaras skolas dalībnieki meklēja atbildi uz jautājumu: «Vai arhitekti var rast jaunus veidus, kā komunicēt ar sabiedrību?»

RTU Starptautiskā vasaras skola jau piekto gadu norisinājās Cēsīs. Šogad tā notika no 23. jūlija līdz 6. augustam. Tajā piedalījās 28 dalībnieki no 17 valstīm.

RTU Vasaras skolas Facebook lapa

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments 

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. augusts, 2016 plkst. 9:51

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi