Inženieru sacensībās «EBEC Riga» uzvar RTU studentu komandas «RECTO» un «Nobēlijs»

3. marts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) jauno inženieru komandas «RECTO» un «Nobēlijs» uzvarējušas Eiropas jauno inženieru sacensību pirmajā kārtā «EBEC Riga» («European BEST Engineering Competition»). Abas komandas izcīnījušas ceļazīmi uz sacensību otro kārtu «EBEC Baltic» Tallinā.

Par labāko konstruēšanas kategorijā atzīta RTU komanda «RECTO» – Ernests Šteinbergs, Niklāvs Barkovskis, Ingus Raudiņš, Reinis Kozuliņš. Viņi par salīdzinoši zemām izmaksām izveidoja konkurētspējīgu inženiertehnisku risinājumu, iegūstot augstāko vērtējumu 20 komandu konkurencē. Situācijas analīzes kategorijā augstāko vērtējumu ieguva RTU komanda «Nobēlijs» – Normunds Eliņš, Roberts Gotlaufs, Edgars Lielāmurs un Linards Jukmanis. Viņi dotajai problēmsituācijai bija izstrādājuši precīzāko un detalizētāko risinājumu.

Abas uzvarētāju komandas ir izcīnījušas iespēju RTU pārstāvēt sacensību otrajā kārtā «EBEC Baltic», kas norisināsies maijā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Tur Latvijas studenti ar Lietuvas, Igaunijas un Krievijas labākajiem jaunajiem inženieriem sacentīsies par ceļazīmi uz sacensību finālu «EBEC Final», kas norisināsies augustā Porto, Portugālē.

Konstruēšanas kategorijā komandām bija jāizpilda uzņēmuma SIA «Fima» – Baltijas reģiona inteliģento inženiertehnisko risinājumu integratora – izstrādātais uzdevums, kas bija saistīts ar vienu no uzņēmuma darbības jomām – tīro telpu risinājumiem. Dalībniekiem, izmantojot ierobežotus laika un materiālu resursus, bija jāuzkonstruē noteiktiem kritērijiem atbilstoša gaisa filtra un ventilatora rotora prototips.

Savukārt situācijas analīzes kategorijā dalībniekiem bija jārod konceptuāls risinājums vienai no drošības inženierijas pamatproblēmām – cilvēku drošībai. Analizējamās situācijas pamatā  bija aprakstīts nelaimes gadījums vienā no AS «Ventspils naftas» termināļa lielākajiem rezervuāriem. Mērķis bija radīt  operatīvu un precīzi izstrādātu rīcības plānu, kas ietver pilsētas iedzīvotāju evakuāciju, katastrofas seku mazināšanu, kā arī iespējamo risku novēršanu.

Lai rosinātu vidusskolēnu interesi par tehniskajām zinātnēm, jau piekto gadu sacensībās cīnījās arī vidusskolēni, kuri bija guvuši uzvaru atlases kārtā. Situācijas analīzes kategorijā godalgoto trešo vietu ieguva tehniskā jaunrades nama «Annas 2» komanda «Gudrais četrinieks» – Māris Brakovskis, Vladislavs Saiko, Mārcis Kampe un Vladislavs Korpeikins, savukārt konstruēšanas kategorijā otro vietu ieguva Rīgas Klasiskās ģimnāzijas skolēnu komanda «Pipari» – Romāns Vereteņņikovs, Viktorija Vereteņņikova, Jevgenijs Morguls, Ņikita Zdažinskis.

Uzņēmuma SIA «Fima» simpātiju balvu par profesionālāko risinājuma izpildījumu ieguva komanda «Brain Busters» – Vitālijs Oļševskis, Ēriks Vārna, Didzis Lapsa, Martiņš Goldbergs.

Sacensībās piedalījās arī īpašo viesu komanda, kurā startēja sabiedrībā pazīstami cilvēki – mūziķis un TV raidījumu vadītājs Valters Frīdenbergs, velosipēdu restaurācijas darbnīcas īpašnieks Toms Ērenpreiss, kā arī gleznotāja un «Miss Universe Latvija 2005» Ieva Kokoreviča.

Pasākuma laikā norisinājās arī Apaļā galda konference, kurā pārstāvji no RTU, Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas «UNESCO», «BEST Riga» (Board of European Students of Technology), SIA «Fima» un uzņēmuma «KIC InnoEnergy» diskutēja par studentu, uzņēmumu un universitātes savstarpējo sadarbību.

Sacensības organizēja RTU studentu organizācija «BEST Riga», kas ir Eiropas Tehnisko universitāšu studentu organizācijas «BEST» pārstāvniecība Latvijā, Rīgas Tehniskajā universitātē. Sīkāk: www.best.rtu.lv.

Sacensības atbalstīja: RTU, kategorijas partneris SIA «Fima»,  SIA «Ariols», AS «Hanzas Maiznīca», ievārījumi «Zelta Zaptes», SIA «Elpa», SIA «MATSS», sofrost.lv, kafejnīca «Pacho Music Cafe», enerģijas dzēriens «Red Bull», «OneTouch», AS «Aldaris», ZS «Kalna Smīdes», SIA «Kronis», uzņēmums «Fazer», žurnāls «Ilustrētā Zinātne», RTU Ķīpsalas peldbaseins, uzņēmums «KIC InnoEnergy», SIA «KPMG» un «Regional Environmental Center». Sacensību patrons: UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

3. marts, 2015 plkst. 16:43

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi