Izdota RTU profesores Ingas Ļašenko grāmata «Dzintara ceļš — Latvijas nākotne pasaulē»

28. janvāris, 2015
.
.
.

26. janvārī tika prezentēta RTU zinātnieces Ingas Ļašenko grāmata «Dzintara ceļš — Latvijas nākotne pasaulē», kas izdota «Rīga 2014 — Eiropas kultūras galvaspilsēta» programmas ietvaros.

Ingas Ļašenko grāmata ir multidisciplinārs dzintara pētījums, kas lasītājiem atklāj plašās šī materiāla pielietošanas iespējas medicīnā, piemēram, asinsvadu ķirurģijā, kā ari skaistumkopšanā un  tekstilizstrādājumu ražošanā.

«Dzintars kā pilnības etalons ir nedalāmi saistīts ar Baltijas kultūras attīstību un neatkarīgi no vēstures gaitas vienmēr ir bijis tās vērtīgs mantojums. Tas ir dabas radīts un tajā ir dabas lielākā gudrība vienmēr attīstīties un pilnveidoties,» stāsta zinātniece Inga Ļašenko. Viņa norāda, ka dzintara kompozītpavedieniem piemīt biosaderība ar audiem un šo pavedienu  būtiskākā priekšrocība, salīdzinot ar zināmiem polimēra kompozītpavedieniem, ir gludā virsma. Tā neizsauc alerģiskas reakcijas, stimulē epidermas aktivitāti, veicina ādas apgabalu reģenerāciju, atstaro ultravioletos starus un aizkavē trombu veidošanos, nonākot saskarē ar trombocītiem. 

Grāmatā aplūkota sukcinīta pārstrāde un dzintara integrācijas process ar polimēru. Pētnieces izstrādātais kompozīta materiālu ražošanas algoritms var kalpot citiem zinātniekiem par metodisku līdzekli inovatīvu materiālu izstrādē uz polimēru bāzes. Izdevumā var iegūt informāciju arī par autores patentētā kompozīta dzintara pavedienu tehnoloģisko ražošanas procesu.

Ingas Ļašenko dzintara pētījumi kalpojuši par iedvesmas avotu «Rīga 2014 — Eiropas kultūras galvaspilsēta» tematiskajai līnijai «Dzintara ādere», kurā visa gada garumā tika prezentēti Latvijas zinātniskie un kultūras sasniegumi.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

28. janvāris, 2015 plkst. 14:27

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi