Jaunieši Rīgā popularizē veselīgu un videi draudzīgu dzīvesveidu

28. jūlijs, 2016
.
.
.

No 12. līdz 21. jūlijam 32 jaunieši no Latvijas, Čehijas, Vācijas un Portugāles piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu organizācijas «BEST-Riga» rīkotajā jauniešu apmaiņas programmā «Orange Lifestyle».

Jauniešu apmaiņas programmas mērķis bija veicināt atbildīgu dzīvesveidu sabiedrības vidū, pievēršot uzmanību veselīgam, aktīvam dzīvesveidam, indivīda ietekmei uz vidi, kā arī materiālu atkārtotai pārstrādei un izmantošanai, tādējādi tiecoties uz ilgtspējīgu attīstību.

Pasākuma laikā tika veidota darbnīca, kurā dalībnieki dalījās ar otrreizējo materiālu efektīvas pielietošanas idejām. Rezultātā izgatavoti iepirkumu maisiņi no krekliem, kartona krēsli, dažādi interjera elementi un pat PET pudeles slota. Izstāde ar iegūtajiem veikumiem būs apskatāma RTU telpās.

Izpratni par indivīda ietekmi uz vidi dalībnieki guva neierastā veidā – pārbaudot savus spēkus piedzīvojumu parkā «Meža kaķis». Pārvarot šķēršļu joslas, kas ierīkotas augstu kokos, jaunieši pārliecinājās, ka mežu resursus var izmantot, nekaitējot kokiem un apkārtējai videi, kā arī kopīgi iestādīja 28 jaunas eglītes.

Pasākuma laikā tika pievērsta uzmanība arī pareiza uztura un veselīga, aktīva dzīvesveida ietekmei uz vidi un indivīdu. Sadarbībā ar «IBI Fitness Latvia» jauniešiem bija iespēja izmēģināt spēka un izturības skrējienu pilsētvidē «PAKĀpiens», kur sportiskā, neierastā veidā varēja apskatīt Rīgu, kā arī pēc tam diskutēt par veselīgu uzturu un pašiem sagatavot pilnvērtīgu un veselīgu maltīti. Pasākumā arī tika izpētīta katras personas ietekme uz oglekļa izmešu daudzumu, kas tika noteikta, aprēķinot «ekoloģiskās pēdas nospiedumu». Projekta laikā tika izveidots arī veselīgu un videi draudzīga dzīvesveida popularizējošs videomateriāls.

Videi draudzīga un veselīga dzīvesveida tēma ir aktuāla, jo ekoloģiskās problēmas skar ikvienu no mums. Ikdienas darbību rezultātā tiek pārmērīgi izmantoti dažādi dabas resursi, piesārņots gaiss un ūdens, neapzinīgi apsaimniekoti atkritumi, kā arī mēs darām pāri savam organismam ar neveselīgu uzturu un pasīvu dzīvesveidu. Projekta dalībnieki pierādīja, ka pat viens indivīds vai neliela indivīdu grupa var izdarīt daudz kopējās labklājības labā, sniegt pozitīvu ietekmi uz vidi, to paveicot ar vienkāršām ikdienas darbībām un reizē pierādot, ka dzīvot apzinīgi var būt interesanti un vienkārši.
Katra no projektā iesaistītajām četrām dalībvalstīm rīko līdzīgu jauniešu apmaiņu savā valstī, kā arī piedalās partnervalstu rīkotajos projektos.

Latvijā projekts tika īstenots ar Eiropas Savienības programmas Erasmus+ atbalstu. Projektu rīkoja RTU studentu organizācija «BEST-Riga».
Apmaiņas programmas rīkotāji izsaka pateicību par sadarbību Siguldas piedzīvojumu parkam «Meža kaķis», kas ļāva aktīvā, interesantā un dabai draudzīgā veidā efektīvi pavadīt dienu pie dabas.

«BEST-Riga» ir viena no 95 studentu bezpeļņas organizācijas «BEST» (Board of European Students of Technology) lokālajām grupām, kuras atrodas 33 Eiropas valstīs. «BEST-Riga» apvieno vairākus desmitus aktīvus un radošus RTU studentus. «BEST» darbojas jau 23 gadus, lai tehnisko zinātņu studentiem sniegtu iespēju pilnveidoties un zināšanās starptautiskā līmenī.

Projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas (EK) atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un EK nav atbildīga par tajā ietvertās informācijas izlietojumu.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

28. jūlijs, 2016 plkst. 14:32

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi