Pavasarīgās noskaņās aizvadīts jau trešais RTU postfolkloras festivāls «Gaviles»

11. aprīlis, 2014
.
.
.

Ar gavilēšanas  dziesmām noslēdzies RTU gada lielākais un spilgtākais muzikālais piedzīvojums postfolkloras žanrā – festivāls «Gaviles», kura mērķis ir popularizēt postfolkloras žanru, ļaujot tautas mantojumam mūsdienīgās interpretācijās dzīvot arī šodien. Festivāls notika 10. aprīlī, Rīgas Tehniskajā universitātē.

11.04.2014.
Iesaki    Ieteikt twitter.com Ieteikt ORTUS facebook.com
Skatīt galeriju Skatīt galeriju     

2014-04-10_gaviles-014.jpg

«Gavilēs» piedalījās postfolkloras grupas «Rikši», «Dārdi», «Zari», kā arī festivāla aizsācēji RTU «Vecpilsētas dziedātāji». Festivāla īpašie viesi bija etnomuzikoloģe Zane Šmite, mūziķe, multiinstrumentāliste Ilze Grunte, grupas «Dzelzs Vilks» solists Juris Kaukulis un postfolkloras žanra aizsācēja Latvijā, mūziķe Ilga Reizniece ar folkloras kopu «Vārpas». Viņa pasākumā pauda, ka 80. gados šo žanru aizsāka, lai, izmantojot tautas mantojumu – tautas dziesmas,  jauniešiem būtu iespēja radoši izpausties. Festivālu vadīja grupas «Rikši» dalībnieks Ēriks Zeps.

«Festivāls šogad pierādīja savu dzīvotspēju un augstvērtību. To apliecināja ne vien festivāla dalībnieku kvaliatīvais sniegums, bet arī skatītāju pilnā zāle. Festivāls iezīmēja arī īpašu muzikālo īpatnību – spēcīgas, ritmiskas mūzikas spēju veidot mediatīvas noskaņas, neatkarīgi no dažādo muzikālo apvienību interpretācijas par postfolkloras žanru,» stāsta RTU Studentu kluba direktore Asja Visocka.

Festivālā skanēja gan latviešu tautasdziesmu mūsdienīgas apdares, gan tautas gara bagātību iedvesmotas oriģināldziesmas. Klausītāji varēja smelties prieku lustīgā mūzikā, kas aicināja lēkt līdzi, gan arī ļauties meditatīvam un apcerīgas noskaņas iedvesošam skanējumam. «Gaviļu» apmeklētāji šogad varēja piedzīvot arī ko nebijušu – skanēja ne vien dažādi tautas mūzikas instrumenti, bet arī elektroniskie skaņu rīki. 

«Vecpilsētas dziedātāji» un RTU Studentu klubs festivālu aizsāka 2012. gadā, apliecinot vēlmi izteikties mūzikas jaunradē ar cieņu pret pagātnes vērtībām. Tādejādi tika iedibināta tradīcija ik gadu pulcēt vienkopus postfolkloras žanra mūziķus. 

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. aprīlis, 2014 plkst. 22:15

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi