RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte «Baltajā naktī» aicinās dzīvot zaļi

26. augusts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte (RTU APF) aicina mūsdienu urbānās kultūras forumā «Baltā nakts» apskatīt starptautisku ceļojošo izstādi «Hands on Urbanism. The right to green». Tā mudina meklēt atbildes uz jautājumiem, vai pozitīvas pārmaiņas pilsētā ir iedzīvotāju aktīvas rīcības vai politiķu lēmumu rezultāts un kā panākt, lai, veidojot pilsētu attīstības plānus, politiķi ieklausās iedzīvotājos.

Izstāde būs skatāma RTU Centrālajā ēkā, Kaļķu ielā 1, pirmā stāva vestibilā no 5. septembra plkst. 18 līdz 6. septembra plkst. 1. Izstādes atklāšana un tās kuratores kultūras teorētiķes, rakstnieces, Vīnes Mākslas akadēmijas un Vīnes Tehniskās universitātes profesores Elkes Krasni (Elke Krasny) prezentācija un publiskā diskusija par Latvijas pilsētu ekokopienu nākotni notiks plkst. 20 119. auditorijā.

«Savs kaktiņš, savs stūrītis zemes ir vajadzīgs arī pilsētniekam. Mūsu fakultātes pētnieki jau vairākus gadus piedalās Eiropas Savienības finansētajā starptautiskajā pētniecības projektā «Ģimenes dārziņi Eiropas pilsētās – iespējas un izaicinājumi», kurā pirmoreiz Eiropā tiek apkopota informācija par ģimenes dārziņu situāciju Eiropā un dažādām pieejām to attīstībai. «Baltajā naktī», parādot pasaulē veiksmīgi īstenotus pilsētu mazdārziņu apsaimniekošanas labās prakses piemērus, vēlamies iedrošināt Latvijas pilsētu iemītniekus un politiķus nākt klajā ar jaunām iniciatīvām un teikt jāvārdu zaļajam dzīvesveidam,» saka RTU APF zinātņu prorektore profesore Sandra Treija.

Izstāde būs interesanta gan studentiem un augstskolu mācībspēkiem, gan arhitektiem, ainavu arhitektiem, pilsētu plānotājiem un politiķiem, gan aktīvajiem pilsētniekiem un zaļā dzīvesveida piekritējiem, gan mazdārziņu īpašniekiem un sapņotājiem. Tā ilustrē pilsētu vēsturisko attīstību no 19. gadsimta līdz mūsdienām un piedāvā arī vairākās pilsētās (Čikāgā, Leipcigā, Vīnē, Brēmenē, Ņujorkā, Parīzē, Honkongā, Stambulā, Havannā, Kioto u.c.) veiksmīgi realizētu mazdārziņu un kopienu dārziņu piemērus. Skatītāji tiek rosināti domāt par arhitekta, pilsētplānotāja un patērētāja lomu un atbildību, izstrādājot un īstenojot jaunus projektus, kā arī par lietderīgu resursu izmantošanu.

«Balto nakti», kas Rīgā norisināsies jau desmito reizi, organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde. «Baltās nakts» pasākumu programma atrodama pasākuma mājaslapā www.baltanakts.lv.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. augusts, 2015 plkst. 16:00

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi