RTU Gada zinātnieka titulus piešķir par inovācijām materiālzinātnē un enerģētikā

15. oktobris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) cildinājusi trīs pētniekus, piešķirot tradicionālo gada zinātnieka apbalvojumu. Par «Gada zinātnieku 2015» atzīts RTU Silikātu materiālu institūta direktors profesors Gundars Mežinskis, savukārt «RTU Gada jaunā zinātnieka 2015» titulu ieguva RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktore docente Dagnija Loča un Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta vadošais pētnieks Jānis Zaķis. Gada zinātnieki tika sveikti RTU 56. starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēdē, kas notika 14. oktobrī.

RTU Silikātu materiālu institūta direktora un Silikātu augsttemperatūras un neorganisko nanomateriālu tehnoloģijas katedras vadītāja profesora Gundara Mežinska vadībā tiek pētīti materiāli, ko iespējams izmantot augstas jaudas saules enerģijas kolektoru ražošanai. Šie materiāli nodrošina siltuma akumulēšanu un spēj izturēt temperatūru līdz pat 600 oC  vairāku tūkstošu stundu garumā. Profesora vadībā ir izstrādāts arī nanopārklājums, ko ar sola-gēla tehnoloģiju klāj uz saules paneļu virsmas, lai uzlabotu to ķīmisko izturību. 

Mežinskis vadījis arī borsilikāta stiklu saturošas emaljas  izstrādi tērauda apklāšanai. Šai emaljai piemīt spēja ilgstoši izturēt augstu temperatūru un atgrūst ūdeni, tāpēc abas šīs īpašības ļauj izgatavot, piemēram, efektīvākus termoelektrostaciju siltumapmainītājus. Ūdens atgrūdošas emaljētas tērauda konstrukcijas izmantojamas arī kuģu būvē, lai novērstu kuģu korpusu apaugšanu ar aļģēm, kā arī lai pasargātu dzelzceļa lokomotīvju un sastāva apledošanu zemā temperatūrā.

Papildu informācija par Gundara Mežinska pētniecisko un akadēmisko darbību

dagnija_loca.jpgRūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktores un RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta vadošās pētnieces docentes Dagnijas Ločas zinātniskā darbība saistīta ar «Drug delivery systems» metodes izmantošanu biomateriālos. Tas ir ļoti perspektīvs virziens medicīnā, jo būtiski atvieglos pacienta pēcoperācijas atveseļošanos. Pētnieces izstrādātā mikrokapsulu metode ļauj implantmateriālā ievietot medikamentus un atkarībā no kapsulas veida regulēt medikamenta izdalīšanās ātrumu. Metodes priekšrocība ir ievērojami mazākas zāļu devas nepieciešamība un medikamenta iedarbība tieši tur, kur tas vajadzīgs. Šī metode nodrošina pacienta atveseļošanos bez ilgstoša antibiotiku kursa, kā tas pēcoperācijas periodā ir šobrīd.  

Papildu informācija par Dagnijas Loča pētniecisko un akadēmisko darbību

janis_zakis.jpgRTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta vadošā pētnieka Jāņa Zaķa pārraudzībā tiek veikta teorētiska un eksperimentāla pilnās pretestības avota (PPA) līdzstrāvas pārveidotāju izpēte. Šos pārveidotājus paredzēts izmantot atjaunojamās enerģijas avotos, mikrotīklos un viedajos tīklos, medicīnā un telekomunikācijās. J. Zaķa vadībā tiek izstrādāts arī inovatīvs vienfāzes PPA inventors, kuru iespējams izmantot saules paneļu integerēšanai elektroapgādes tīklā, nodrošinot papildu funkcionalitāti: reaktīvās jaudas kompensāciju, jaudas koeficienta uzlabošanu, pašdiagnostiku un attālinātu vadību.  

Papildu informācija par Jāņa Zaķa pētniecisko un akadēmisko darbību

RTU Gada zinātnieka  un Gada jaunā zinātnieka titulu  piešķir kopš 2006. gada, ik gadu izvērtējot pretendentu zinātnisko publikāciju skaitu, dalību konferencēs, vadīto maģistra un promocijas darbu skaitu, RTU piesaistītā finansējuma apjomu, kā arī citus sasniegumus un organizatorisko darbu zinātnes pasākumos un institūcijās. Gada zinātnieki tradicionāli tiek sveikti ikgadējā RTU starptautiskajā konferencē, kurā arī šogad  piedalās vairāk nekā 700 autoru, kuri prezentē Latvijas un pasaules zinātnē aktuālus tematus un sasniegumus.

Papildu informācija par konferenci

Zinātniskās darbības projektu koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. oktobris, 2015 plkst. 10:19

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi