RTU izstrādātie materiāli būs aplūkojami Mākslas akadēmijas izstādē «Humanizācija»

4. februāris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) radītie materiāli būs aplūkojami Latvijas Mākslas akadēmijas izstādē «Humanizācija», kas no 6. februāra līdz 29. martam notiks Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā, Skārņu ielā 10/20.

Izstādē RTU pārstāvēs Silikātu materiālu institūta zinātnieka Andra Šutkas izstrādātais fotokatalizators ķīmiski vai bioloģiski piesārņota ūdens attīrīšanai un skārienjutīgs koloīds, kura īpašības ļauj materiālu pielietot skārienjutīgās virsmās, sensoros, optiskajos slēdžos un displejos.

Būs aplūkojamas arī biokoeramiskās granulas, kuras veiksmīgi pielietojamas medicīnā kaulaudu reģenerācijai. Granulas izstrādājuši Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra zinātnieki Līgas Bērziņas-Cimdiņas vadībā.

Ekspozīcijā iekļauti arī četri polimērmateriāli, kas iegūti no izlietotajām PET pudelēm un CD/DVD matricām. Šos produktus pārstrādes procesā modificējot ar dažādām piedevām, zinātnieki ieguva mājsaimniecības ierīču izgatavošanai noderīgu polimēru. Pie materiālu izpētes strādājuši RTU Polimērmateriālu institūta zinātnieki Mārtiņš Kalniņš, Jānis Zicāns, Juris Bitenieks, Remo Merijs Meri, Rita Bērziņa, Guntis Japiņš, Tatjana Ivanova, Ivans Bočkovs, Agnese Grigaloviča un Ilmārs Zālīte no RTU Neorganiskās ķīmijas institūta.

polimeri2.jpgIzstādē «Humanizācija» būs skatāmi vairāk nekā 130 Latvijā radīti dizaina produkti un pakalpojumi, atklājot dizaina daudzveidības un pielietojamības iespējas sadzīvē. Dizainam veltīto ekspozīciju papildinās sadaļa «Materiāli», kurā būs redzami Latvijas zinātnieku radīti materiāli, kas kalpos nākotnes produktu dizaina un tehnoloģiskajiem risinājumiem.

Vairāk informācijas par izstādi

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

4. februāris, 2015 plkst. 16:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi