RTU komanda ar jaunu Latvijas rekordu uzvar Pasaules čempionātā spageti tiltu konstruēšanā

25. maijs, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) komanda «Bridge iT» – Būvniecības inženierzinātņu fakultātes studenti Lauris Lubgans un Krišjānis Silickis – izcīnījuši uzvaru Pasaules čempionātā spageti tiltu konstruēšanā, uzstādot jaunu Latvijas rekordu – 488,3 kg – tilta slogošanā.

Sacensības norisinājās 22. maijā Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā un tās rīkoja Obudas universitāte. Pirms tiltu slogošanas komandas četru dienu garumā no plkst. 8 līdz 22 konstruēja savus tiltus, veica aprēķinus un modifikācijas, lai konstrukcijas būtu pēc iespējas izturīgākas slodzes testā. Naktī no 21. uz 22. martu dalībniekiem tika atļauts uzturēties un strādāt konstruēšanas telpā, un to izmantoja arī komanda «Bridge iT», kas savu tiltu pabeidza ap plkst. 5 no rīta – aptuveni piecas stundas līdz sacensību sākumam. Komanda uzkonstruēja trīsstūra tipa tiltu, kurš slodzes testā izturēja 488,3 kg, pārspējot Latvijas iepriekšējo rekordu – 484 kg.

«Šis ir lielisks piemērs, kā mūsu Rīgas Tehniskās universitātes labākie inženierzinātņu studenti liek teorētiski iegūtās zināšanas praksē, uzrādot izcilu precizitāti un inovācijas,» pauž spageti tiltu konstruēšanas sacensību «STiKS 6» organizators, RTU students Sandis Eglītis. Viņš arī norāda, ka pēc uzvarētāju noskaidrošanas citu komandu dalībnieki devās pēc padoma konstruēšanā pie RTU studentiem.

Latviju sacensībās pārstāvēja arī komanda «Ampēriņš» (Aleksandrs Riguns, Gatis Krūmiņš, Anita Svilāne). Komanda sacensībās konstruēja arkas tipa tiltu, uzrādot teicamu rezultātu – 293,2 kg, uzlabojot savu pagājušajā gadā uzstādīto rezultātu par vairāk nekā 85 kg. Iespēju piedalīties Pasaules čempionātā abas komandas izpelnījās, iegūstot godalgotas vietas spageti tiltu konstruēšanas sacensībās  «STiKS 6», kuras šā gada martā organizēja RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes studentu pašpārvalde kopā ar RTU Studentu parlamentu (SP).

Pasaules čempionāts makaronu tiltu konstruēšanā norisinājās jau piekto reizi un tajā piedalījās komandas no Ungārijas, Rumānijas, Bulgārijas, Polijas un Serbijas. Sacensību mērķis ir apvienot inženierzinātņu studentus, ļaut viņiem pierādīt savas prasmes spageti tiltu būvē.

Sacensību dalībniekus atbalstīja SIA «Robert Bosh», RTU SP, kas palīdzēja piedalīties un nokļūt Pasaules čempionātā Budapeštā, kā arī AS «Dobeles dzirnavnieks».

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

25. maijs, 2015 plkst. 11:41

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi