RTU pieskandina Ādažus un ieinteresē ādažniekus par inženiertehniskajām zinātnēm

26. janvāris, 2015
.
.
.

Ar krāšņu koncertu un aizraujošām inženierzinātņu darbnīcām sestdien, 24. janvārī, izskanēja pirmais Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) jaunuzsāktā cikla «RTU skan Latvijā» pasākums Ādažos. Vairāku stundu garumā ādažnieki gan saņēma informāciju par studiju iespējām RTU, gan arī izmēģināja roku makaronu torņu un koka auto būvniecībā, gan arī baudīja RTU kultūras kolektīvu sniegumu. 

«Šis patiesi ir ļoti noderīgs un iedvesmojošs pasākums,» sacīja Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe, vērodama, kā viņas audzēkņi - jaunie ādažnieki - iejūtas jauno inženieru lomā un RTU studentu virsvadībā paši būvē, veido un rada dažādus priekšmetus. «Man ļoti patīk matemātika,» atzina Ādažu vidusskolas 6. klases skolnieks Deivids Jēkabsons. Viņš pasākumā bija ieradies kopā ar vecākiem, kuri, redzot dēla aizrautību ar inženierzinātnēm, atzina, ka labprāt novēlētu viņam inženiera karjeru, jo tieši inženiera profesija patlaban ir ļoti pieprasīta darba tirgū. Deividam jau no mazām dienām patīkot pašam būvēt mājas un torņus, tāpēc viņš apdomā iespēju būvēt makaronu torni un piedalīties RTU Inženierzinātņu vidusskolas (IZV) izsludinātajā konkursā «Torņu spēles». Savukārt Ādažu vidusskolas 7. klases skolnieks Jānis Pampe interesējas par mācībām IZV. «Pasaulē tehnoloģijas attīstās, man negribas palikt tam visam iepakaļus,» saka Jānis. Viņam padodas un patīk eksaktie priekšmeti, tāpēc arī viņš gribētu savu nākotnes karjeru saistīt ar kādu tehnisku jomu.

«Liela daļa mūsu skolas absolventu iestājas RTU un daudzi no viņiem izvēlas studēt datorzinātnes, kas ir pieprasītas tirgū,» stāsta Ādažu vidusskolas direktore. Viņa lepojas, ka arī RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes dekāns Oskars Krievs ir Ādažu vidusskolas absolvents. Direktore atzīst, ka «cilvēka dabā ir izvēlēties iet vieglāko ceļu», tāpēc daudzi skolēni joprojām izvēlas studēt sociālās zinātnes. Taču D. Dumpe uzskata, ka ļoti liela nozīme ir tam, kā vispārizglītojošajā skolā skolēnus ieinteresē par eksaktajām zinātnēm. Ādažos jau ceturto gadu fiziku māca «Iespējamās misijas» skolotājs, un direktore novērojusi, ka viņš spējot bērnus aizraut un ieinteresēt fizikā, kas tik daudziem šķiet grūts un sarežģīts mācību priekšmets.

Par fizikas un ķīmijas klātbūtni ikdienā mazie un lielie ādažnieki varēja pārliecināties arī RTU pasākumā, kur zinātnes kopsakarības un saistību ar ikdienišķām lietām un procesiem viņiem skaidroja RTU studenti. Kā magnēts ādažniekus pievilka arī RTU Dizaina fabrikas demonstrētie 3D printeri.

Savukārt skanīgu RTU pasākumu Ādažos darīja RTU kultūras kolektīvi. Apmeklētājus ar dziesmām no ziemas koncertprogrammas «Puzurpasaka» iesākumā sveica RTU postfolkloras grupa «Vecpilsētas dziedātāji». Toties pēc prāta un pirkstu kustināšanas praktiskajās darbnīcās ādažniekus priecēja 2014. gada Pasaules koru olimpiādes zelta medaļnieks RTU jauktais koris «Vivere» un viņu instrumentālā grupa, bet koncertu ar lustīgām dejām noslēdza RTU tautas deju ansamblis «Vektors». 

Fotogalerija

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. janvāris, 2015 plkst. 15:22

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi