Septiņi RTU kolektīvi piedalās Baltijas studentu dziesmu un deju svētkos «Gaudeamus»

26. jūnijs, 2014
.
.
.

No 27. līdz 29. jūnijam Daugavpilī norisinās XVII Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētki «Gaudeamus», kas pulcē ap 5000 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tostarp septiņus Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) kolektīvus.

RTU deju, dziesmu un instrumentālās mūzikas koncertus pārstāv jauktais koris «Vivere», sieviešu koris «Delta», vīru koris «Gaudeamus», vokālais ansamblis «Jauna nianse», tautas deju ansambļa «Vektors» vidējās un jaunākās paaudzes deju kolektīvi un studentu pūtēju orķestris «SPO» – kopumā 235 dalībnieki.

RTU kolektīvi piedalās katros «Gaudeamus» svētkos, kopš RTU (toreizējā Rīgas Politehniskā institūta) atjaunošanas 1958. gadā. «Arī šogad mūsu kolektīvi un to vadītāji sniedz ievērojamu artavu svētku  veidošanā. Pūtēju orķestra «SPO» galvenais diriģents Māris Martinsons iecelts par visu pūtēju orķestru virsdiriģentu, tautas deju ansamblis «Vektors» piedalīsies labāko Baltijas valstu deju ansambļu koncertā, savukārt «Viveres» diriģents Gints Ceplenieks iecelts latviešu programmas diriģentu godā,» informē RTU Studentu kluba direktore Asja Visocka.

Šogad svētkus mēģināts pietuvināt festivāla formai ar daudzveidīgām mākslinieciskajām izpausmēm. Atšķirībā no citiem gadiem «Gaudeamus»  atklāts ar svinīgu visu dalībnieku lāpu gājienu un apvienoto pūtēju orķestru nakts koncertu, kas Māra Martinsona virsvadībā notiek Marka Rotko mākslas centrā.

«Pūtēju orķestru koncertu caurvīs dažādu laiku un stilu mūzika.  Izskanēs gan baroka, gan klasiskā mūzika, tāpat būs dzirdama mūzika no kinofilmām. Koncertā tiks godināta arī šā gada svētku norises vieta – Daugavpils, atskaņojot slavenā daugavpilieša, komponista Oskara Stroka tango mūziku,» stāsta Māris Martinsons.

Festivāla programmu dažādos arī visu Baltijas valstu mākslas augstskolu rektoru darbu izstāde, simfoniskās mūzikas koncerts, kurā solo izpilda visu mūzikas augstskolu rektori, kā arī Baltijas valstu tautas deju ansambļu koncerts, kurā piedalās četri labākie kolektīvi no katras valsts, arī RTU tautas deju ansamblis «Vektors».gaudeamus_danci_2.jpg

«Vektora» mākslinieciskais vadītājs Uldis Šteins uzsver, ka šā gada svētku organizatori, mainot svētku uzbūvi un dažādojot repertuāru, piedomājuši, lai «Gaudeamus» nebūtu «Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku mazāks un bālāks atkārtojums». «Vektoram» šajos svētkos būs iespēja izdejot labākās latviešu un pārējo Baltijas valstu tautas dejas veselos četros koncertos.

Svētku otrajā un trešajā dienā būs gan nacionālās valstu koncertprogrammas, gan kopkoncerti dejotāju, dziedātāju un pūtēju orķestru izpildījumā. «Šā gada svētku programma ir īsti studentiska. Tiks izdziedātas un izdejotas gan jauniešu attiecības un mīlestība, gan sadzīve,» stāsta RTU jauktā kora «Vivere» diriģents Gints Ceplenieks. Viņš RTU pārstāvēs, diriģējot pirms vairākiem gadiem tieši «Viverei» sarakstīto kora dziesmu «Sit kociņu pie kociņa».spo_dubultjubilejas_koncerts_1.jpg

«Gaudeamus» ir lielākie Baltijas studentu Dziesmu un deju svētki. To tradīcija aizsākta 1956. gadā Tartu, un kopš tā laika notikuši jau 16 svētki pārmaiņus kādā no Baltijas valstīm – seši Igaunijā, pieci Lietuvā un pieci Latvijā.

Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētki «Gaudeamus» 2003. gadā iekļauti UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu skaitā.

Ikviens aicināts uz festivālu klātienē Daugavpilī no 27. līdz 29. jūnijam vai arī vērot un klausīties tiešraides un ierakstus Latvijas Televīzijā  un Latvijas Radio! Aktuālajai svētku norises informācijai var sekot www.facebook.com/Gaudeamus2014 .

Svētku programma.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. jūnijs, 2014 plkst. 9:12

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi