Vija Vētra RTU sniegusi savu 91. jubilejas koncertu

5. jūnijs, 2014
.
.
.

Pasaulē pazīstamākā latviešu izcelsmes indiešu deju izpildītāja, horeogrāfe, lektore un pedagoģe Vija Vētra Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) sniegusi koncertu, kurā apvienotas trīs spilgtākās mākslinieciskās izpausmes – deja, dzeja un mūzika. Koncerts notika 3. jūnijā, RTU Mazajā zālē.

Demonstrējot savu spēju savienot dažādus dejas stilus, dažādas filozofijas, Vija Vētra koncertā izpildīja gan gaismas festivāla deju «Indiešu divāli», gan improvizēti dejoja pie latviešu komponista Pētera Vaska skaņdarba «Mazs diptihs». Tāpat viņa izpildīja savu oriģināldeju komponista Morisa Ravēla skaņdarba «Pavana mirušas infantes piemiņai» pavadījumā. V. Vētras uzstāšanos koncertā papildināja aktrises un dziedātājas Raimondas Vazdikas lasītā dzeja un Sabīnes Žildes flautas spēle.

Deju starplaikos izskanēja gan Imanta Ziedoņa dzeja, gan pašai Vijai Vētrai veltītie dzejoļi. Tāpat tika demonstrēti fragmenti no dienvidslāvu režisora  Aleksandra Kostiča filmas «Vijas Vētras pasaule». Pēc priekšnesumiem viņu uz sarunu aicināja aktrise Indra Burkovska, un pasākuma apmeklētājiem bija iespēja uzdot jautājumus. V. Vētra dalījās gan domās par dejas nozīmi savā mūžā, gan sniedza ieskatu dejas vēsturē, par ko sīkāk var izlasīt viņas divās autobiogrāfiskajās grāmatās. Vakara noslēgumā tika demonstrēta Vijas Vētras 90 gadu jubilejas koncerta filma.

«Šo koncertu veidojām ar ļoti dziļu cieņu gan pret Vijas Vētras vecumu, gan talantu. Kā allaž tas izvērtās unikāls, jo Vija Vētra nevienu deju otrreiz nenodejo tāpat kā iepriekš. Klāt nāk pārdzīvojumi, piedzīvojumi, domas un jūtas. Unikālu to šoreiz vērta arī saruna pēc priekšnesumiem, kas koncerta apmeklētājiem sniedza papildu zināšanas, emocijas un ļāva pasaulslaveno dejotāju iepazīt no citas puses,» saka RTU Studentu kluba direktore Asja Visocka.  

Latvijas Kultūras fonda aicināta, kopš 1990. gada V. Vētra uzstājas Latvijā. Visu šo laiku mākslinieci atbalstījis RTU Studentu klubs, organizējot deju meistarklases un koncertus. 2013. gadā Vija Vētra atzīmēja savu 90. jubileju un atskatījās uz 70 dejai un skatuvei veltītajiem mūža gadiem.

Galerija apskatāma šeit.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

5. jūnijs, 2014 plkst. 11:51

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi